Filmvoorstel 1 (1993): De Kampioenen op verplaatsing:


In 1993 kwamen de eerste echte plannen voor een film op gang. De film, met als werktitel De Kampioenen op verplaatsing, stond gepland als een volwaardige roadmovie en als hét vervolg op de aflevering Love story. Acteur Carry Goossens besloot na seizoen 1993 over te stappen naar VTM, waardoor deze film dan ook het afscheid zou betekenen van het personage Oscar. Echter, verschillende factoren zorgden ervoor dat de productie van de film werd gestaakt. Niet in de minste plaats was het ontslag van Walter Michiels als Pico Coppens een reden tot het schrappen van de film, maar een van de belangrijkste redenen tot het stopzetten van de productie kwam uit de hoek van een andere Vlaamse film. Ongeveer gelijktijdig stond namelijk de komische speelfilm Max in de planning, waarin de titelrol was weggelegd voor Jacques Vermeire. Hij verkoos deze rol uiteindelijk boven de (bij)rol van DDT in de 'Kampioenen'-film. Ook doen geruchten de ronde dat het F.C. De Kampioenen-project geen subsidie kreeg voor productie en de film van Max wel. Daardoor dat de keuze voor de (toenmalige) BRTN snel gemaakt was, waarmee de allereerste poging tot een F.C. De Kampioenen-film werd afgevoerd.

Hoewel het een publiek geheim was dat dit project zich in een vergevorderd stadium bevond, is dit nieuws later ten tijde van de nieuwere pogingen tot een speelfilm, geheel tot de achtergrond verdwenen. Het project werd immers stopgezet voordat er ook maar iets aan officiële persberichten over naar buiten kon worden gebracht. Eén exemplaar van het draaiboek dook echter in de periode 2009-2010 op op de onlineveilingsite Kapaza. Wellicht was dit het laatste exemplaar wat buiten de archieven van de VRT is geraakt. Een fan die dit scenario wist te bemachtigen vertelde dat de originele film oorspronkelijk is geschreven door scenaristen Jan Verheyen en Frank Van Laecke, de film een volwaardige roadmovie moest voorstellen (van waaruit het 'op verplaatsing'-deel van de titel te verklaren is) en het inderdaad de oorsprong zou geven aan Oscar, die zich bij een sekte had aangesloten. Overigens is het verhaal niet gelijk aan het gelijknamige deel uit de stripreeks.

Filmvoorstel 2 (2008-2009): De Kampioenen stoppen:


Op 15 april 2008 werd bekendgemaakt dat An Swartenbroekx samen met haar echtgenoot Guido De Craene werkte aan een nieuw filmscenario, naar aanleiding van de twintigste verjaardag van de serie in 2010. Jan Matthys werd gevraagd voor de regie en Dirk Impens zou namens productiehuis Menuet de productie verzorgen. De eerste versie van het scenario werd afgekeurd en de scenaristen werden bedankt voor bewezen diensten. Koen Vermeiren werd aangezocht om een nieuwe plot te schrijven, wat hem naar eigen zeggen een half jaar tijd kostte.

De opnames voor de film waren gepland voor mei 2009, samen met de opnames van seizoen 20 van de serie. Op 1 april 2009 liet de VRT echter weten dat het project werd geannuleerd. De reden die werd meegegeven was dat niet alle acteurs zich konden vinden in het scenario. De openbare omroep liet weten het te betreuren dat "de betrokken partijen niet tot een consensus zijn gekomen" en enkel een film te willen maken "als hij op het onvoorwaardelijke engagement van de ploeg kan rekenen".

Volgens regisseur Jan Matthys was "de lezing vrij confronterend maar eerlijk". Volgens Herman Verbruggen had Koen Vermeiren gewoon "meer tijd moeten krijgen", omdat het scenario volgens de meeste acteurs nog niet goed genoeg was. De scenarist zelf was minder blij met de situatie, omdat zijn inspanningen "niet door iedereen werden gewaardeerd". Vermeiren had het scenario al vier keer herschreven en aangezien de einddatum naderde, werd er een spoedvergadering ingelast met acteurs erbij. Volgens de scenarist lazen de acteurs hun teksten als "lijkbidders" en "opzettelijk verstrooid" en noemt de sfeer die er heerste "ijselijk" en "openlijk vijandig". Er waren twee clans gevormd binnen de acteursgroep: enkel Tuur De Weert, Loes Van den Heuvel en Jaak Van Assche zouden het scenario gesteund hebben. Op 11 augustus 2009 werd het geschrapte scenario van Vermeiren gepubliceerd in het weekblad Story. Volgens de acteurs was het scenario "te plat en niet grappig" en bovendien "ordinair". Na het uitlekken was er ook onder het publiek kritiek op het scenario van Vermeiren. Met name het idee van "een diamant in een voorwerp" en een ontvoering van een hoofdpersonage zouden volgens lezers zijn afgekeken van Hotel op Stelten, de jeugdfilm gebaseerd op Samson & Gert.

Na de bekendmaking van het nieuws omtrent de afgevoerde filmplannen, werd gevreesd dat ook de toekomst van de serie op de helling stond. Dit werd echter tegengesproken door de VRT. Tweeënhalve maand later bleek echter het tegenovergestelde waar te zijn: ook de serie werd stopgezet.

Verhaal

Pol, Doortje, Bieke, Marc, Xavier, Carmen, Pascale en Maurice stappen vastberaden de oprit van Boma op. Hij heeft hen zien komen en loopt hen tegemoet. Plots blijven de acht Kampioenen staan, kijken elkaar aan en knikken dan naar Pol, die een stap naar voren doet en zegt dat ze een probleem hebben. Er wordt een stap terug gedaan in het verleden van de voetbalploeg, waarbij tevens duidelijk wordt hoe de ploeg is ontstaan. Hun eerste match speelden ze tegen F.C. De Brassers. Ze verloren (6-1), maar kregen wel de Fair Play-trofee. Vandaag stonden ze opnieuw tegenover De Brassers, met als eindstand 22-0. De Brassers nemen tevens de Fair Play-trofee mee naar huis. De Kampioenen komen Boma vertellen dat ze ermee willen stoppen.

Wat ze niet weten is dat Boma ondertussen gegijzeld wordt door twee dieven, Leo Plessers en zijn vader Armand, die tevens de broer van Fernand Costermans blijkt te zijn. De twee zijn ontsnapt uit de gevangenis en zijn op zoek naar een grote diamant. Die hebben ze twintig jaar geleden verstopt in de wisselbeker die nu in het kantoor van de voorzitter van F.C. De Brassers staat. Aangezien de voorzitter rechter van beroep is, bevindt de beker zich dus in het gerechtshof. De boeven willen dat Boma de beker gaat halen. En zo geschiedde: Boma gaat, verkleed als advocaat, het gerechtsgebouw binnen en probeert de beker er weg te halen. Zijn poging mislukt echter en Boma geeft het op. De dieven weten echter wel wat Boma's zwakke plek is: Pascale. Ze ontvoeren haar en houden haar, gekneveld aan een stoel, vast in de kelder van Boma's huis. Ze chanteren Boma om ervoor te zorgen dat hij alsnog de beker gaat halen. Terwijl Boma een manier zoekt om de beker uit het gerechtsgebouw te krijgen, gaat Maurice wanhopig op zoek naar zijn Pascalleke.

De andere Kampioenen beginnen aan hun leven na het voetbal. Uiteindelijk komt iedereen toch weer samen, omdat Boma er alleen niet in geslaagd is de beker terug te vinden. In een ultieme poging de beker in handen te krijgen, breken De Kampioenen samen in in het gerechtshof. Ze doen dat door uit een luchtballon op het dak van het gerechtsgebouw te kruipen. Uiteindelijk zal ook deze poging mislukken door onhandigheid van Marc. Eenmaal terug in het café bedenkt Doortje een plan om de beker alsnog in handen te krijgen: De Kampioenen moeten De Brassers opnieuw uitdagen voor een wedstrijd met als prijs de Fair Play-beker. In een spannende match waarbij zelfs Doortje, Carmen en Boma zelf moeten invallen, winnen ze de beker terug en Pascale wordt vrijgelaten. De onhandige boeven Armand en Leo worden opgepakt. Ook Fernand, die de hele tijd op zoek is geweest naar de diamant, wordt opgepakt. Hij liet telkens bewijzen achter, waardoor de politie denkt dat de inbraken van De Kampioenen door Fernand zijn gepleegd.

Alle Kampioenen denken recht te hebben op de diamant die jarenlang in de beker zat en de discussie loopt hoog op. Boma heeft echter een idee: De Kampioenen gaan de diamant schenken aan een rusthuis, want ze willen de mensen in het rusthuis een goede oude dag bezorgen. Vier mannen die aan tafel zitten te kaarten, beginnen te applaudisseren. Verbazing bij De Kampioenen want het zijn DDT, BTW, Oscar en Pico die tegenwoordig in het bewuste rusthuis verblijven.