Filmvoorstel 3 (2011-2013): Kampioen zijn blijft plezant:


Balthazar Boma, de voorzitter van F.C. De Kampioenen, wil zich met zijn vrouw (Goedele Decocq) vestigen in een wijnkasteel in de Provence. Hij nodigt de hele ploeg uit in de Provence voor een vriendenmatch tegen Saint-Tintin, de ploeg van zijn zakenpartner Albert Tartuffe. Albert is een handlanger van een sjeik en heeft Boma uitgenodigd met bijbedoelingen. Zo probeert hij Boma het wijnkasteel te verkopen.

De vrouwen van de voetballers hebben aanvankelijk weinig zin om mee te gaan, maar vertrekken uiteindelijk toch. Het wordt een lange en bewogen busrit met Fernand Costermans als reisleider. De reis verloopt niet zonder slag of stoot en wat de kampioenen niet weten, is dat Boma wil stoppen met de ploeg.

Eerste ontwikkelingen:

In september 2011 kwamen er opnieuw plannen voor een Kampioenenfilm. Het scenario werd al vanaf januari 2011 geschreven en werd door alle acteurs goedgekeurd. Tevens zouden alle acteurs opnieuw willen spelen in de film. Het scenario werd geschreven door Hec LeemansAn SwartenbroekxBart Cooreman en Johan Gevers, die de laatste drie jaar regisseur was van de serie. Het zou volgens Ben Rottiers een nieuw verhaal zijn dat aansluit bij datgene waar de reeks voor staat: entertainment voor de hele familie. Het staat nog niet vast of de film er komt, want de productie is nog niet rond.

Scenario-ontwikkeling:

Op 4 januari 2012 werd opnieuw een bericht de wereld ingestuurd dat er een film komt. De productie zou in handen zijn van Skyline Entertainment, Hec Leemans schreef de plot, die met de scenarioschrijvers van de reeks werd uitgeschreven. Volgens de acteurs is er nog niet echt groen licht gegeven. De contracten zijn nog niet ondertekend, maar alle betrokken partijen hebben inmiddels wel hun goedkeuring gegeven. Dat de film er toch komt is deels te danken aan Hec Leemans, die de strips van F.C. De Kampioenen tekent en begin vorig jaar op de proppen kwam met nieuw verhaal waarin de VRT, de acteurs en het productiehuis Skyline Entertainment zich konden vinden. Marijn Devalck liet weten dat hij geen voorstander van een film was, maar als goede collega wel zou meewerken aan het project. De film stond gepland voor begin 2013, maar dat werd bijgestuurd naar eind 2013 doordat de teksten nog niet klaar waren medio 2012 en de acteurs geen contract getekend hebben. De film zou pas in de lente van 2013 opgenomen worden. Later in 2012 raakte het scenario af, maar werd nog financiering gezocht.

Verdere ontwikkelingen:

Eind 2012 werd bekend dat het Vlaams Audiovisueel Fonds geen 350.000 euro subsidie toekent. Hierdoor komt de film mogelijk in vertraging. Ook werd bekend dat Jacques Vermeire zijn rol als DDT niet kan hernemen door zijn drukke agenda. De opnames zouden van april tot juni 2013 moeten lopen. Volgens Eric Wirix zijn er drie opties: Begin februari het dossier opnieuw indienen, toch doorgaan zonder de steun van het VAF, of het hele project afblazen. De acteurs blijven wel nog steeds achter het project staan. Door gerelateerde subsidies van het VAF valt er 30% van het budget weg. Om het zonder deze steun te doen, zou men 250.000 à 300.000 bezoekers over de vloer moeten krijgen om de kosten te dekken. Intussen vraagt de productie een herkansing bij het VAF omdat het project niet om inhoudelijke redenen werd afgewezen. Volgens producent Eric Wirix was het probleem dat ze te weinig geld hebben om alle goede projecten te ondersteunen. Er wordt nog een bespreking gehouden en op 4 februari wordt een aangepast scenario ingediend. Op 13 juni werd bevestigd dat de film van F.C. De Kampioenen financieel werd ondersteund door Screen Flanders, een Vlaamse economische steunmaatregel voor de audiovisuele sector die via het VAF werkt. De ondersteuning bedroeg een som van 400.000 euro.  Eind juni werd bevestigd dat STAP van Telenet de film financieel ondersteunt.

Productie:

De opnames zouden van april tot juni duren. In april en mei wordt de film in het zuiden van Frankrijk opgenomen, in juni worden er opnames in België gemaakt. Op 31 januari 2013 bevestigde de VRT de komst van de film. Alle hoofdacteurs van het 21ste seizoen van F.C. De Kampioenen zullen in de film te zien zijn. De film wordt op 18 december 2013 in de bioscoop verwacht. In april werd de plot vrijgegeven en werd bekend dat Mike Verdrengh een hoofdrol zal vertolken in de film. Hij neemt de rol van Albert Tartuffe voor zich, de voorzitter van de voetbalploeg Saint-Tintin. Ook Lea Couzin keert kort terug als Ma Vertongen; door het overlijden van acteur Alex Cassiers keert Pa Vertongen niet terug. Joyce Beullens, Amid Chakir en Mourade Zeguendi zullen belangrijke rollen in de film vertolken. Ook Johan Museeuw maakt zijn opwachting in de film, in een kleine rol. Begin juni vonden er ook opnames plaats voor de openingscènes met Frank De Bleeckere. Daarnaast keert ook Fred Van Kuyk als Jean-Luc Grootjans terug in een kleine rol.

In april startte Eric Wirix als regisseur met de opnames. Johan Gevers zou deze aanvankelijk regisseren, maar had wat moeite met de grote omvang en trok zich terug als regisseur. Gevers werkte wel mee als regisseur-assistent.

Opnames:

De opnames zijn op 28 april 2013 gestart in Nice. Op 1 en 2 mei werd in Château Diter, een renaissancelandgoed in Grasse, aan de Franse Rivièra gedraaid. Er worden naast dagscènes ook veel nachtscènes gedraaid. Later worden de opnames verdergezet in Avignon, Cannes, Antibes, aan de kanten van Côte d'Azur en in de omstreken van de Mont Ventoux. De buitenlandse opnames werden op 31 mei 2013 afgewerkt, maar vanwege tegenvallende weersomstandigheden en enkele organisatorische problemen moest een deel van de ploeg tussen 12 en 14 juni terug naar Frankrijk voor bijkomende opnames.

Op 3 mei werd de film officieel voorgesteld in Frankrijk. Marijn Devalck bevestigde dat de film het einde van De Kampioenen betekent. Volgens Loes Van den Heuvel maken ze de film niet om zichzelf te bevredigen, maar om in schoonheid te eindigen.

Vanaf 5 juni 2013 werden de buitenopnames in België voortgezet met massascènes op het voetbalveld in Hemiksem voor opening van de film. Op 6 juni vonden er opnames plaats op het dorpsplein van Gaasbeek, op 7 juni in het kasteel van Gaasbeek. Van 10 tot 12 juni vonden er opnames plaats in Sankt Vith en op 13 en 14 juni waren er opnames in Beauraing.

Van 17 tot 21 juni waren er nog opnames in Jeuk en in Gent. De laatste week van juni werden er in Vilvoorde binnenopnames gemaakt in de nagebouwde decors van het café en keuken van Pascale, aangezien de originele decors uit de televisieserie inmiddels vernietigd zijn.[25] Op 3 juli 2013 werd er nog één reeks uitgestelde opnames gemaakt aan een zwembad in Rijsel, nadat ook die medio mei wegviel door de slechte weersomstandigheden.

Bij een setbezoek tijdens de laatste opnamedagen lieten verschillende acteurs verstaan dat er mits voldoende succes misschien tóch een tweede film inzit, op voorwaarde dat de hele groep weer meewerkt en het scenario goed zit. Marijn Devalck gaf echter aan met acteren te stoppen en noemde de kans op een tweede film onbestaande.In een interview enkele weken voor de release van de film had ook An Swartenbroekx het over een definitief einde.

Opnames in foto's:

Varia (eind april tot eind juni 2013:

Doorheen de opnameperiode van De kampioenen film:



Binnenopnames (eind juni 2013)video house:

Ook in de Kampioenenfilm zijn er special effects. Met behulp van een green key kunnen de acteurs ‘stunts’ uitvoeren die in het echt té gevaarlijk zijn.


Setbezoek (28 juni 2013):

Op vrijdag 28 juni werden bij Videohouse in Vilvoorde scènes gedraaid in het Kampioenencafé en in de keuken van Pascale voor de F.C. De Kampioenen-film. De originele decors uit de televisiereeks F.C. De Kampioenen werden met grote nauwkeurigheid nagebouwd, want de decors van de televisiereeks bestaan niet meer.


Sankt Vith (23 juni 2013):

Een oud tankstation, even weg van de autoweg Luik-Trier in Sankt Vith. ‘Aire de repos’, staat er te lezen. De afgelopen uren hebben hier truckers uit half Europa de nacht doorgebracht. Maar vanaf 7 uur ‘s morgens was dit de set van de langverwachte Kampioenenfilm, waar enkele cruciale opnamen werden gemaakt.


Trouwfeest Pol en Doortje (7 juni 2013):

Op vrijdag 7 juni had de filmploeg van F.C. De Kampioenen een opname in Jeuk, in de provincie Limburg. De figuranten hadden het privilege om de huwelijksceremonie en huwelijksfeest van Pol en Doortje mee te maken in het Kasteel van Hasselbroek.


Gaasbeek (6 juni 2013):

Wie op donderdag 6 juni in het centrum van Gaasbeek passeerde, zal de cast van F.C. De  Kampioenen wel gezien hebben. Je kon er een glimp opvangen van Bieke, Marcske, Carmen, Xavier, Boma of één van de andere personages. In Gaasbeek werden de scènes van het vertrek naar Zuid-Frankrijk opgenomen met onder andere het emotionele afscheid tussen Marc en Bieke en hun dochter Paulientje.


Oxford Hemiksem (5 juni 2013):

Ook voor voetbalclub Oxford Hemiksem werd het op woensdag 5 juni een aparte ervaring. Naast de filmcrew en -cast kwamen er niet minder dan 270 figuranten aan de opnames te pas. Daarvan mocht de club zelf een zeventigtal supporters en spelers als tegenstanders van De Kampioenen afvaardigen.


Grasse (1 en 2 mei 2013):

Voor de nachtopnames van 1 en 2 mei trokken cast en crew naar Château Diter, een grandioos renaissancelandgoed in Grasse, aan de Franse Rivièra. In de film spelen die scènes zich af tijdens een feest van een steenrijke emir (Amid Chakir). De  Kampioenen zijn het kasteel van de sjeik binnengedrongen op zoek naar Albert Tartuffe (Mike Verdrengh), met wie ze nog een eitje te pellen hebben. Wanneer ze Tartuffe vinden, komt het tot een vechtpartij, maar dat is buiten de sjeik en zijn rechterhand (Mourade Zeguendi) gerekend. Zij laten De Kampioenen inrekenen door de bewakers.


Opnames in de bus van Fernand op de Mont Ventoux:


Sfeerfoto's:


Promotie en première:

Op 31 juli 2013 werd de affiche van de film vrijgegeven en op 18 oktober 2013 de eerste trailer. Van 10 tot en met 17 december ging men langs de bioscoopzalen van Vlaanderen om de film te promoten. Op 10 december was de wereldpremière in Antwerpen. Daarna trok men met een toerbus verder richting Hasselt, Genk, Gent, Kortrijk, Mechelen, Turnhout en Sint-Niklaas.

Enkele zaterdagavonden voor de première gaf Herman Verbruggen als Marc Vertongen tickets weg voor de avant-première op Eén.

De bioscooppremière trok in het openingsweekend 130.000 bezoekers, het hoogste aantal in de Belgische filmgeschiedenis. Tijdens de kerstvakantie van 2013 kwamen er meer dan 500.000 bezoekers naar de film kijken. Nooit eerder gingen zo veel mensen in zo weinig tijd (18 dagen) naar een Belgische film kijken. Op 11 februari 2014 kwamen er reeds 750.000 bezoekers naar de film kijken. Hiermee is de film de zesde meest bekeken film in Vlaanderen.

Merchandising:

Naar aanleiding van de film werden er ook tal van merchandiseartikelen op de markt gebracht, variërend van een boek, gezelschapsspellen, een sjaal, muts, deken, dekbedovertrek, brood- en fruitdoos, tassen, bekers, glazen onderleggers en koekjes tot een strip gewijd aan de film.

Op 18 april 2014 verscheen de film op dvd.

Prijzen:

In maart 2014 hebben de Ketnetters voor de eerste keer "Het Gala van de Gouden K's" uitgereikt. In de categorie "beste bioscoopfilm" ging de prijs naar Kampioen zijn blijft plezant!.