de voetbalploeg:


F.C. De Kampioenen was een fictieve cafévoetbalclub. De sitcom F.C. De Kampioenen volgde de belevenissen van de spelers, trainer, voorzitter en hun familie en vrienden. Op deze pagina werd aandacht besteed aan de club.

De spelers van F.C. De Kampioenen speelden hun wedstrijden in groen-gele tenues. Dit waren de officiële clubkleuren. De tenues waren door de jaren heen echter wel al een paar keer veranderd van uitzicht. Op de voorkant van de truitjes stond de hoofdsponsor vermeld: Boma Worst.

Tijdens het kortstondige voorzitterschap van Bernard Theofiel Waterslaeghers (in 1998), speelden De Kampioenen één wedstrijd in sportkleding van het merk Kelme, bestaande uit crèmekleurige korte broeken en bordeauxrode shirts met lange mouwen. Op de shirts prijkte een tekening van BTW.

Clublied:

Het clublied van de Kampioenen is al sedert het prille begin het volgende:

De Kampioenen, de Kampioenen
Wij zijn de beste van het land
De Kampioenen, de Kampioenen
Kampioen zijn is plezant

Logo:

Het logo van F.C. De Kampioenen bestaat uit de naam F.C. De Kampioenen, met een groen-gele sjaal op de achtergrond.

Clubmascotte:

De mascotte was een klein beertje: Jefke. Jefke draagt een groen-geel petje en een clubtenue. Onder zijn rechterarm droeg hij een voetbal. De mascotte werd in reeks 4 ontworpen. Er bestond ook een groot kostuum van Jefke dat bij belangrijke gelegenheden uit de kast gehaald werd. Dit kostuum is niet gemaakt door Carmen Waterslaeghers (wat ze wel voorstelde) maar wel besteld door Boma.

Veld en café:

Het voetbalveld van F.C. De Kampioenen lag op de veldweg in Emblem. Sinds reeks 16 (2005) beschikten de Kampioenen over een tribune. Vlak bij het veld lag de kantine (café De Kampioen) en kleedkamers. Het café werd uitgebaat door Oscar Crucke en Pascale De Backer tot eind 1993. Nadien baatte Pascale het alleen uit, met de (onhandige) hulp van Marc en Bieke. Vanaf seizoen 13 krijgt Pascale hulp van, in chronologische volgorde, Siska, Kaat en Saartje om mee het café uit te baten. En sinds reeks 19 helpt Xavier Waterslaeghers haar parttime.

 

Voorzitter:

De voorzitter van F.C. De Kampioenen was sinds de start van de serie Balthazar Boma. Hij was echter een paar keer (meestal door ruzie) tijdelijk door iemand vervangen. In reeks 1 waren er even voorzittersverkiezingen. Oscar Crucke won, maar droeg zijn macht over aan Balthazar Boma. In reeks 9 was Bernard Theofiel Waterslaeghers even voorzitter, maar hij werd ontslagen. In dezelfde reeks nam ook Boma's zus Bertha de fakkel even over. In reeks 18 werd Fernand Costermans tijdelijk voorzitter. Op die manier hoopte hij ervoor te kunnen zorgen dat de Kampioenen al hun wedstrijden zouden winnen en dat hij door te gokken zelf veel geld zou opstrijken. Uiteindelijk werd Boma terug voorzitter.

Bestuur:

Het bestuur van F.C. De Kampioenen bestond uit voorzitter Balthazar Boma, secretaresse Carmen Waterslaeghers, spits Marc Vertongen, trainer (en penningmeester) Pol De Tremmerie, keeper Xavier Waterslaeghers en verdediger André Willockx.

Keeper:

Van reeks 1 tot reeks 4 was Xavier Waterslaeghers keeper, tussen reeks 5 en reeks 9 stond Marc Vertongen tussen de doelpalen en sinds reeks 9 verdedigde Xavier weer zijn vertrouwde doel tot het einde van de reeks.

Spits:

Van reeks 1 tot reeks 4 was Xavier Waterslaeghers keeper, tussen reeks 5 en reeks 9 stond Marc Vertongen tussen de doelpalen en sinds reeks 9 verdedigde Xavier weer zijn vertrouwde doel tot het einde van de reeks.

Overige spelers:

Door de jaren heen hadden veel verschillende spelers deel uitgemaakt van FC De Kampioenen. Deze rollen werden vertolkt door verschillende figuranten. Slechts in één aflevering, ("Wie het schoentje past") uit reeks 10, werden hun namen allemaal vermeld. Dit waren toen, naast spits Marc en doelman Xavier, de volgende spelers. In de verdediging speelden Johan Van Heck, Tom Janssens, André Willockx en Rudy Nuyens. De middenvelders waren Yves Lambrechts, Johny De Coensel, Marc De Coensel, Amedeo Setodji, Amir El Kebdani. Ludwig Lenaerts was de wisselspeler. Sporadisch zeggen deze spelers ook een zinnetje. Johnny, André, Rudi, Ludwig en Yves waren de bekendste figuranten en zeiden gemiddeld één zinnetje per seizoen.

Rudi schreef een boek over zijn leven in F.C. De Kampioenen:

Site:

Levend Decor bij de F.C. De Kampioenen:

1995. Rudy Nuyens, de auteur van Levend decor, toneelamateur zonder ambitie, tuimelt in een verhaal dat zijn leven zal beïnvloeden. Hij wordt lid van de meest stuntelige, maar bekendste voetbalploeg van Vlaanderen. En zoals een bal dat kan, rolt hij van ‘bekend in de buurt’ naar een ‘Vlaamse’ en zelfs ‘Nederlandse bekendheid’. “Je moet absoluut geen gave hebben om bekend te zijn”, relativeert hij. “In tegendeel zelfs!” Zijn jongste dochter plaats hem met beide voeten op de grond wanneer ze aan de juf vertelt dat het beroep van papa ‘levend decor bij de Kampioenen’ is. Een titel was al geboren.

FotoM

Vanaf dat er beslist werd om met de populaire reeks te gaan stoppen kreeg Rudy de behoefte om zijn verhaal neer te schrijven. De goede relatie met de acteurs en de technische ploeg. Die prima sfeer maakte waarschijnlijk ook dat het zo lang kon duren. Maar het was ook al wel eens niet plezant om Kampioen te zijn. Er vielen al eens woorden. Toen Rudy samen met een paar voetbalcollega’s geïnterviewd werd voor P-Magazine door Kristof, nam hij de journalist in vertrouwen. De eerste die wist waarmee hij mee bezig was. Hij vraagt hem om zijn verhaal kritisch te keuren op kwaliteit. Rudy bleek vlot, fris en leesbaar te schrijven. Kristof gaf groen licht en verzorgde het voorwoord.

Om een figurant te zijn moet je ofwel extreem eerzuchtig, ofwel extreem geëngageerd zijn. Het een sluit het ander uit. Het verschil tussen een decor als leven en een leven als decor.

Begin 2010 sprak ik voor het eerst met Rudy Nuyens. Tussen sneeuwstormen door, in een decor van dichtgeslibde wegen en een haardvuurwarme taverne waar vaste FC De Kampioenen-figuranten eerder al kwamen. Van alle koppen die toen samengestoken werden ten behoeve van een artikel in P Magazine, bleek Rudy de meest geëngageerde. Hij sprak enthousiast, maar nooit eerzuchtig. Hij had ter plaatse ook een tekening bij –Rudy is graficus- van de opnameleidster. Na het verschijnen van het artikel liet-ie weten ook aan een boek te denken.

En toen kwam de titel. ‘Mijn Leven als Decor’. Een werktitel bleek, maar dan wel een hele goeie. ‘Levend decor’ was het antwoord van één van zijn dochters als klein kind toen de juf haar vroeg wat papa’s beroep was. Een titel die doet vermoeden dat Rudy zijn figuratiewerk tot de ware proporties kan herleiden, ook al wordt zijn kop vast ook buiten groot-Berlaar herkend. Een titel die de relativiteitstheorie onderstreept, een titel die op een ironische manier aanzet om lezen. En dat laatste is precies wat u moet doen. Dit boek is er voor iedereen die de ware proporties van het figureren wil kennen, zonder er ooit zelf mee geconfronteerd geweest te zijn. Dit boek is er voor iedereen die even achter de schermen wil kijken, zonder de acteurs in hun hemd te zien. Dit boek is er voor iedereen in wiens hoofd De Kampioenen blijven verder leven, mét decor.

Kristof”

 

Verkoopprijs € 14,95
Verzendkosten (€ 2,85)

Trainers:

Er waren al enkele verschillende trainers aan de macht geweest bij FC De Kampioenen:

  • 1990-1993: Oscar Crucke
  • 1994-1998: Xavier Waterslaeghers
  • 1998-heden: Pol De Tremmerie

Als er problemen waren in de ploeg, stond de trainer soms ter discussie. Zo nam Balthazar Boma even de functie van trainer waar na het vertrek van Oscar Crucke, was Marc tijdelijk trainer toen Pol er de brui aan gaf, was Pieter-Paul Pereboom even assistent van Oscar als haptonoom en was Franck Casteleyns even assistent van Pol als mental-coach. In reeks 20 werd Maurice de Praetere even trainer. Hij begon erg op Oscar te lijken en gaf er uiteindelijk op aanraden van Pascale de brui aan.

Penningmeester:

Tot reeks 18 was Pol De Tremmerie naast trainer ook penningmeester. Hij werd opgevolgd door Maurice de Praetere, omdat die na de dood van zijn moeder weinig om handen had.

Materiaalmeester:

In reeks 18 werd Marc Vertongen tijdelijk aangesteld tot materiaalmeester. Hij werd echter kort daarna opgevolgd door Maurice de Praetere, die deze taak combineert met de taak van penningmeester.

Tegenstanders:

  • F.C. De Spuiters (de voetbalploeg van de brandweer)
  • F.C. De Streepkes (voetbalploeg van de legerkazerne)
  • F.C. De Matrakken (voetbalploeg van de rijkswacht)
  • F.C. De Johnny Boys
  • F.C. De Leeuwkes
  • F.C. Michiel
  • F.C. De Knokkers
  • F.C. De Stampers
  • F.C. De Schellekes (voetbalploeg van Jean-Luc Grootjans)
  • F.C. Stomp
  • F.C. De Strijkers
  • K.V. Vlam
  • F.C. Kroket (eenmalig, voetbalploeg uit Amsterdam)
  • F.C. De Zwarte Parels
  • F.C. Klavertje Vier (tweemalig, voetbalploeg van voorzitter Valère (Rudi Delhem)
  • F.C. Zeemeermin
  • F.C. De Rietjes
  • F.C. De Woestijnvossen
  • F.C. De Brossers (eenmalig, kadettenploeg, voetbalploeg van Pols school, vernoemd in aflevering 11 van seizoen 7 "De optimist")
  • De Rode Modderduivels (eenmalig, benefietwedstrijd)
  • De Koorknapen
  • St. Eustachius
  • Omhoog omlaag erin
  • P/D/H/M
  • Geeft em Buzze
  • KFC Michiel
  • Sportiva 90
  • R.V.E
  • 't Rond Pleintje
  • V.K De Trappers
  • K.V Sloebers
  • De Stormvogels (de Kampioenen mogen in seizoen 21 op dit veld spelen omdat hun eigen veld onbespeelbaar is geworden)

Palmares:

In seizoen 2010-2011 werden de Kampioenen daadwerkelijk kampioen door een thuisoverwinning op titelconcurrent de Schellekes. Na de officiële speeltijd en verlengingen stond het nog steeds 0-0. De Kampioenen pakten de titel via strafschoppen. De winnende strafschop werd omgezet door Pascale, de keeper nam de schoen, maar liet de bal door de benen glippen.

Extra:

Het mysterie rond de aanwezigheid van de VRT-cameraploeg, Regi en het straatnaambordje van FC Kampioenenplein aan het voetbalveld van Torpedo Hasselt lijkt zijn geheimen prijs te geven.

Een telefoontje naar Torpedo Hasselt leert on dat de opnames kaderen in de uitzending van de ‘Nacht van de Vlaamse Televisiesterren’ op vrijdag 25 februari, live te volgen op VTM.

FC De Kampioenen stoppen definitief eind februari en de opname zal wellicht dienen als een soort eerbetoon voor hun carrière voor heel de ploeg van deze successerie.